Kонкурс “Европа и ја”

На конкурсу у организацији Делегације Европске уније у Србији, који је одржан онлине, екипа Техничке школе освојила је друго место у укупном пласману. Мултимедијални рад и апликација ученика наше школе добили су највише гласова публике, а по гласовима жирија  су заузели друго место.

Тим Техничке школе је за конкурс “Европа и ја” изабрао тему “Животна средина и климатске промене су важне”. Идеја је да се на најзанимљивији могући начин подигне свест о заштити животне средине, али и о потешкоћама са којима се суочавају одређене државе Европске уније. Ученици трећег разреда Милан Стојановић, Андрија Манић и Александар Панић  и професор Бојан Ћирић, њихов ментор, вршили су истраживања о проблемима и покушали су да играчима свих узраста то пренесу на најлакши и најзанимљивији начин.

               Тим је израдио интерактивну апликацију у виду квиза, тако да сваки учесник може доста да научи о факторима који утичу на животну средину, као и до чега доводе климатске промене. Такође, поред питања о еколошким проблемима животне средине, постоје и питања о природним знаменитостима тих држава и занимљивостима у вези са њима. Поред питања и квиза, налази се и текст са појашњењем о еколошким проблемима те државе.

 

Квиз садржи по 4 питања за сваку државу која су убачена у интерактивни квиз, то јест апликацију. Све државе су откључане, осим Републике Србије, која се откључава тек након решавања питања везаних за све остале државе у апликацији. Кликом на маркер изнад државе отварају се и квиз и текст. Редослед решавања квизова о државама није битан. Уколико играч не реши тачно питања која су везана за Србију, игрица га враћа на почетак. “Прогрес бар” се пуни када се реши одређени део игрице.  Циљ интерактивне апликације и квиза није само подизање свести о загађењу и његовом негативном утицају на животну средину, већ и стицање знања о проблемима и природним знаменитостима тих држава.

 

Као крајњи исход решавања свих квизова, закључно са питањима о Србији, играчу се приказује порука са честиткама за успешно завршену игру и за усвојено ново знање о еколошким проблемима и природним знаменитостима одређених држава Европске уније. За освојено друго место предвиђено је наградно путовање. Ученици трећег разреда Милан Стојановић, Андрија Манић и Александар Панић  и професор Бојан Ћирић, њихов ментор, посетиће неку од земаља Европске уније ако то дозволи епидемиолошка ситуација.