Техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина

Образовни профил Техничар за компјутерско управљање је занимање будућности. Повезује општа машинска знања са познавањем технологија обраде на рачунарски управљаним струговима и глодалицама уз примену знања и вештина рада на рачунару. Ученици се обучавају да програмирају и користе компјутерски управљане машине. Зато са правом кажемо да овај профил чини да машта постане стварност. Настава из стручних предмета одвија се у савремено опремљеним кабинетима, уз примену мултимедијалних наставних средстава, у групама од највише 12 ученика, по принципу један ученик – један рачунар. О квалитету рада наставника и ученика сведоче бројне награде на републичким такмичењима. За последњих 15 година ученици овог смера су заузели 10 првих, седам других и 12 трећих места у Републици.

Видећемо израду делова сложених геометријских облика, конвексних и конкавних радијуса, навоја, конуса, обарање ивица и заобљења. Ученици су уз помоћ професора направили кашику за мед и различите шаховске фигуре.

Имамо прилику и да видимо како изгледа израда пара цилиндричних еволвентних зупчаника са правим зубима истог модула како би се упарили у редуктор. Ученици су оспособљени да сами изврше моделирање дела у CAD-пакету а затим да тај модел увезу у CAM програм уз помоћ кога генеришу код, односно програм који управља свим функцијама машине.

Ученици самостално врше умеравање машине као и све помоћне радње око припреме машине за рад, као и само програмирање и пуштање машине у рад. Дакле, заокружен је цео процес од цртежа до готовог дела – од CAD дизајна дела на компјутеру, преко генерисања целокупне техничко-технолошке документације, до програмирања и израде самог дела.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_hoverbox image=”2412″ primary_title=”” hover_title=”Рад ученика Техничке школе” css_animation=”appear”]Матурски рад наших ученика.

Шаховска гарнитура је рађена од гвожђа комбинациом ЦНЦ струга и ЦНЦ глодалице.[/vc_hoverbox][vc_empty_space][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=MROgWIgESPk”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Табела са предметима:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][vc_single_image image=”3090″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”10″ show_filter=”yes” element_width=”2″ gap=”10″ filter_default_title=”” filter_color=”sky” item=”basicGrid_VerticalFlip” grid_id=”vc_gid:1561407081630-9f3f9e6bc99a8dc131c1ec2a229c469a-10″ taxonomies=”272″ filter_source=”category”][/vc_column][/vc_row]