Berlin, day 1

Učenici Tehničke škole su 6. i 7. maja boravili u Berlinu, najvećem i glavnom gradu Nemačke. Berlin je drugi po redu najveći grad Europske unije posle Londona. Smešten je na rekama Špreji i Hafel na severoistoku Nemačke.
U prvom danu obilaska učenici su obišli značajne spomenike kulture, a utiske prenose Luna Veličković i Vuk Vidanović.

Najpoznatija građevina u svetu a istovremeno i obeležje Berlina koju su učenici posetili je Brandenburška Kapija.
Podignuta 1791. u neoklasičnom stilu po uzoru na atinski Akropolj. Na vrhu kapije nalazi se bronzana kompozicija “Kvadrige” – kočija sa boginjom pobede i četiri konja, čest motiv spomenika iz antičkog perioda. Postala je simbol podeljenog Berlina jer se nalazila na samoj liniji razdvajanja.

Rajhstag je dom zasedanja nemačke vlade koja je čuvena po svojoj staklenoj kupoli na kojoj se možete popeti i videti panorama Berlina. Rajhstag ima i veliki istorijski značaj i simboliku. Sovjetima u toku oslobađanja Berlina ona postaje glavni cilj i simbol pobede nad fašizmom. Tokom Hladnog rata biva napušten.Podignuta kao parlament za Bizmarkovu novoujedinjenu Nemačku danas je sedište Bundestaga (skupštine).
Memorijalni spomenik Berlin-Tirgarten predstavlja sećanje na poginule u Drugom svetskom ratu, u kojem su brojni vojnici Crvene armije izgubili živote u borbi protiv nacističkog režima. Ispod velike statue vojnika nalazi se natpis na ruskom jeziku u čast sovjetske pobede u Drugom svetskom ratu.

Berlinski zid je barijera koja je razdvajala Zapadni Berlin od Istočnog. Sagrađen je 1961, a utvrđen godinu dana kasnije. 9. 11. 1989, otvoren je za slobodan protok ljudi, a ubrzo potom je skoro potpuno srušen. Od nekada 160 kilometara dugačkog zida ostali su samo mali delovi. To je pre svega galerija „East Side“, duga 1,3 kilometra. Sačuvano je još i 200 metara zida pored dokumentacionog centra „Topografija terora“.
Topografija terora je muzej u Berlinu. Nalazi se na nekadašnjem mestu zgrade koje je za vreme nacističkog režima od 1933. do 1945. godine bila glavna sigurnosna kancelarija SS-a i Gestapoa.

Potsdamer Platz važan je trg i saobraćajni čvor Berlina, glavnog grada Nemačke. Ime je dobio po Potsdamu, gradu nadomak Berlina. Na Potsdamer placu se nalazi nekoliko bioskopa, filmska akademija i muzej filma. Tu se održava i Berlinski filmski festival.

Holokaust memorijal posvećen je stradalim jevrejima iako na samom spomeniku nema detalja o strašnim zločinima koji su počinjeni. Ispod memorijala se nalazi info centar u kojem su izloženi lični predmeti nekih od ubijenih ljudi.