Berlin, day 2

Utiske iz sunčanog Berlina, tokom drugog dana posete, prenose Tea Živković i Danijel Takov.

Humboltov univerzitet u Berlinu jedan je od najstarijih univerziteta u Berlinu. Osnovao ga je 1810. godine kao Berlinski univerzitet liberalni pruski reformator školstva Vilhelm fon Humbolt i njegov univerzitetski model je uticao na mnoge evropske i američke univerzitete.  Univerzitet je pohađalo 29 dobitnika Nobelove nagrade i smatra ga se jednim od najprestižnijih univerziteta u Evropi i jednim od najboljih svetkih univerziteta za izučavanje društvenih i humanističkih nauka. U svojoj istoriji univerzitet je bio dom nekim od najvećih nemačkih mislilaca protekla dva veka, među njima i Johan Gotlib Fihte, Georg Vilhelm Fridrih Hegel, Artur Šopenhauer, Fridrih fon Šeling, Albert Ajnštajn, Maks Plank, Karl Marks,…  Iz biblioteka Humboltovog univerziteta u Berlinu uzeto oko 20,000 knjiga od protivnika režima koje su stradale u spaljivanjima knjiga 10. maja 1933. god. Na mestu spaljivanja danas je u zemlji na nivou staze, ukopan spomenik sa praznim policama natkriven staklom.

Berlinska katedrala ima impresivne kupole. Katedrala je impozantne arhitekture i deluje zaista veličanstveno.U samoj crkvi se nalazi kripta dinastije Hoencolern sa više od 90 sarkofaga.

U samom centru Berlina, na reci Špreji, nalazi se rečno ostrvo na čijem severnom delu se nalazi veći broj muzeja pa je poznato i kao Muzejsko ostrvo.Na ostrvu se nalazi čak 5 muzeja:· Stari muzej u kojem možete uživati u izložbama koje pokrivaju period antičke Grčke i Rima.· Novi muzej u kojem se nalazi sjajna egipatska postavka u okviru koje možete videti bistu kraljice Nefertiti.· Pergamonski muzej, je verovatno najposećeniji muzej u Berlinu u kojem se čuvaju Pergamonski oltar, Kapija boginje Ištar i Kapija tržnice iz Mileta.· Stara nacionalna galerija, je impoznatna sama po sebi kao građevina koja je inspiriana Akropoljom. U njoj se čuvaju izuzetna umetnička dela iz perioda neoklasicizma, romantizma, impersionizma i moderne.· Muzej BodeViše od 170 muzeja nalazi se u Berlinu a neki od njih su među najboljima u Evropi. Poseduje i više od 140 pozorišta i preko 300 bioskopa.

Aleksanderplac je najveći trg u Berlinu koji je veliko gradsko čvorište odakle se može doći do nekih od najvećih atrakcija u gradu – Muzejskog ostrva, Berlinske katedrale i Crvene skupštine.

Nedaleko od Aleksanderplaca nalazi se i čuveni televizijski toranj koji je svojom visinom svakako još jedan od simbola ovog grada.Berlinski televizijski toranj – visok 368 metara. Sa njegove osmatračnice, visoke 104 metara, se može videti ceo grad. TV toranj predstavlja najviši objekat u Nemačkoj.