Day 1 – meetings and Leipzig tour

Prvi radni dan počeo je upoznavanjem sa mentorima u oblasti programiranja pametnih kuća i 3D štampe, koji će sa učenicima raditi tokom mobilnosti. Učenici su dobili prve radne zadatke koje uz podršku mentora treba da izvrše. Učenici će svoje radne zadatke izvršavati svakog dana od 9 do 15 časova.

Nakon obuke obišli smo Lajpcig, upoznali se sa njegovom kulturom i istorijskim znamenitostima.Lajpzig važi za jedan od najlepših i najdinamičnijih gradova Istočne Nemačke, a sa pola miliona stanovnika on je danas najveći grad savezne države Saksonije. Ime grada potiče od slovenske reči Lipsk, što “znači mesto gde rastu lipe”, što odgovara činjenici da je čak 60% površine Lajpciga pokriveno zelenom površinom.

Thomaskirche (Crkva Svetog Tomasa) je luteranska crkva, najpoznatija po tome što je u njoj Johan Sebastian Bah radio kao kantor, i gde je na kraju sahranjen. Bah je u ovde bio direktor crkvenog hora od 1723. do svoje smrti 1750, a odmah pored crkve nalazi se njegova statua.Völkerschlachtdenkmal (Spomenik narodne bitke) je zaštitni znak Lajpciga i najveći spomenik u Evropi. Podignut je u spomen Lajpciške bitke iz 1813. tokom koje je Napoleon Bonaparta doživeo jedan od najtežih poraza – u bici je učestvovalo pola miliona vojnika, što je čini najvećom bitkom ikada do Prvog svetskog rata. Nakon ove bitke Napoleon se vratio u Francusku, sledeće godine je bio primoran da abdicira i ubrzo je poslat u Izgnanstvo na ostrvo Elbu. Spomenik je visok 90 metara, do vrha vodi 500 stepenika odakle se pruža spektakularan pogled.

U Lajpcigu se nalazi jedan od najstarijih univerziteta u Nemačkoj koji su pohađale mnoge poznate istorijske ličnosti: Gete, Niče, Vagner, a od naših savremenika bivša kancelarka Angela Merkel. Znameniti Srbi koji su studirali su: Dositej Obradović, Stevan Mokranjac, Stevan Hristić, Vuk Karadžić,..

U centru Lajpciga nalazi se i Crkva Svetog Nikole (Nikolaikirche), najstarija crkva u Lajpcigu, podignuta 1165. godine. U 16. veku je u njoj svoje propovedi držao i reformator Martin Luter. Mirna revolucija 1989. godine (koja se završila padom Berlinskog zida) počela je upravo u ovoj crkvi gde su se protivnici komunizma okupljalli svakog ponedeljka i odatle kretali u demonstracije. Ispred crkve se nalazi spomenik Miracle of Leipzig, koji obeležava ulogu crkve kao mesta okupljanja mirnih demonstracija protiv komunističke vladavine u Istočnoj Nemačkoj 1989. godine.

Stara gradska kuća (Altes Rathaus) izgrađena je u renesansnom stilu 1556. godine. Ovde je smešten Muzej istorije grada. Altes Rathaus je nekadašnja gradska većnica sagrađena 1556. godine u renesansnom stilu, i danas je jedna od najvećih u Nemačkoj.Nasuprot jednog kraja Stare gradske kuće (Altes Rathaus), nalazi se ulaz u Medlerov pasaž (Mädlerpassage), jedan od šarmantnih starih tunela koji vodi kroz zgrade u srcu starog grada. Ovi tuneli su služili da povezuju trgovinske kuće. U Medlerovom pasažu se nalazi spomenik Faust i Meefistopheles, isped mesta gde je Gete postavio svoju podrumsku pozornicu.Iza Stare gradske kuće može se videti Geteov spomenik.

Glavna železnička stanica Lajpcig je najveća železnička stanica u Evropi po površini. Dnevno kroz nju prođe oko 120.000 putnika i posetilaca i 1300 vozova.

Lajpcig krasi i gradski neboder (City-Hochhaus), najviša zgrada u gradu (142 m).