Day 2 – Dresden

Subota, 29.04.2023. bila je rezervisana za obilazak jednog od najlepšeh gradova Nemačke, Drezdena.
Drezden je najveći grad u Nemačkoj saveznoj državi Saksonija. Smešten je u dolini reke Elbe. Drezden je jedan od najzelenijih gradova Evrope, jer šume i parkovi pokrivaju 63% gradskog podučja.

Posetili smo neke od najznačajnijih spomenika kulture ovog grada, među kojima ćemo pomenuti sledeće:

– Palata Zwinger je najpoznatija atrakcija Drezdena, sagrađena u prvoj polovini 18. veka. Ovde se protezao kompleks vrtova sve do reke Labe. Palata je bila deo odbrambenog zida Drezdena. Ovo kulturno zdanje, jedno od najpoznatijih baroknih dela u Nemačkoj, prepuno je muzeja, dragulja, oružja, kostima i umetničkih dela poznatih baroknih i renesansnih umetnika. Danas se u njoj nalaze brojne galerije, a jedna od najpoznatijih je Galerija starih majstora, sa 750 čuvenih dela iz perioda od petnaestog do osamnaestog veka.
-Brilova terasa (Brühlsche Terrasse) je postavljena između reke Labe i starog grada. Nosi i naziv „Balkon Evrope“, sa terasama duž šetališta, bila je deo originalnog bedema Drezena. Stepenice okružene sa četiri bronzane statue vode do nekih od najlepših građevina u gradu, kao što su Kraljevska akademija umetnosti, i Muzej Albertinum.
-Zemper opera je izgrađena 1841. godine. Tokom 1945. godine opera je teško oštećena u bombardovanju, a 1985. obnovljena je u potpuno istom stanju. Ovde se izvode neka od najpoznatijih dela Getea, Šekspira, i Molijera. Nalazi se na Pozorišnom trgu, koji nosi ime po nekadašnjem Kraljevskom pozorištu koje je radilo na ovom mestu.
– Crkva Bogorodice (Frauenkirche) smatra se jednom od najlepših evanđelističkih crkava u Nemačkoj. Izgrađena je prema nacrtu arhitekte Georga Bera, crkva je završena 1743, dok ju je zvanično otvorio jedan od najpoznatijih kompozitora svih vremena – Johan Sebastijan Bah. Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu crkva je srušena, a njene ruševine su netaknute stajale sve do 1994. godine. Njena ponovna izgradnja završena je 2005., i postala je jedan od simbola ponovnog ujedinjenja Nemačke. Bogorodičina crkva je rekonstruisana na osnovu sačuvanih fotografija mladenaca koji su se u njoj venčavali pre rata.
– Drezdenski dvorac (Grünes Gewölbe) je mesto u kome se nalazi jedna od najlepših evropskih kolekcija kraljevskog blaga. Osnovana je u osamnaestom veku, a ispunjena je predmetima od zlata, srebra, dragog kamenja, slonovače, bronze, i drugog. Ovde se nalazi najveći zeleni dijamant u svetu. Ovo je sjajno mesto za upoznavanje sa bogatstvom nemačkih vladara.

Grad Drezden poznat je kao prestonica božićnih manifestacija, dok vašari koji se održavaju svake godine uoči Božića, važe za najstarije u Nemačkoj. Ovakva stmosfera može se osetiti i tokom cele godine. Sa svih strana se čuje muzika i ima puno ljudi, uličnih umetnika, štandova sa lokalnim specijalitetima.

Utiske iz Drezdena prenose Relja Sokolov i Marija Manić.