Еразмус+ пројекат: „Step by step in 3D printing’’

Посета техничара за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина Северној Македонији у оквиру Еразмус+ пројекта„Step by step in 3D printing’’

Ученици наше школе су имали прилике да учествују у радионицама под називом Convert and print у партнерској школи СОУ Гоце Делчев у Валандову у Северној Македонији. У овом делу пројекта „Step by step in 3D printing’’ бавили смо се проблемима и изазовима процеса 3Д штампања. Тимови од по 2 професора и 5 ученика из све три школе су се поново сусрели и имали радионице везане за софтвер UltiMaker Cura5.6.0, практичан рад на 3Д штампачу и ЦНЦ граверу. Задатак за 4 дан је био да стечена знања искористе за израду фигурица, коцке и табле за игру „Човече, не љути се“. Ученици су показали велико интересовање за дискусију о проблемима и изазовима са којима су се сусрели током процеса израда овим фигурица упоређујући параметре фигурица које су израдили. Практичан рад пружа велики изазов али и задовољство када се добију готове 3Д фигуре и уједно ствара нове идеје за будуће пројекте. Наши ученици су схватили да уз стечено знање и вештине своје идеје могу врло лако претворити у реалност. Надамо се да ће се међу њима наћи будући иноватори који ће од својих идеја остварити невероватне успехе. С нестрпљењем очекујемо и следећу активност у оквиру овог пројекта у Кавали у Грчкој!

Посета Скопљу у оквиру Еразмус+ пројекта „Step by step in 3D printing“

 
У оквиру петодневне посете школи Гоце Делчев у Валандову планиран је излет до Скопља и посета Машинском факултету Универзитета „Свети Ћирило и Методије“ и лабораторији ФабЛаб Скопље.
 ФабЛаб је производна лабораторија, место за истраживање, учење и израду  професионалних пројеката.
Ученицима су представљени различити 3Д штампачи, ЦНЦ рутери, ЦНЦ ласери, мехатронички сетови и друга опрема.
Ученици су имали прилику да посете и лабораторију за мехатронику и роботику.