ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Када се осврнемо на историјат Техничке школе у последњих 20-ак година, могли бисмо навести неколико разлога због којих је у овом периоду наша школа доживела огроман напредак. Пре свега, школа је изградила нови део, са новом машинском радионицом, фискултурном салом, читавим спратом са новим и модерним лабораторијама за вежбе, и повезала стари и нови део школе. Упоредо са тим, школа је увела нове образовне профиле који су у потпуности одговарали захтевима индустрије и привреде – електротехничар аутоматике прерастао је у техничара мехатронике; електротехничар рачунара је израстао у техничара информационих технологија, а машински техничар за компјутерско конструисање је постао техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машина. Све ово праћено је вишегодишњим радом на опремању кабинета и стварању услова за рад на најмодернијој опреми. Школа поседује богат фонд опреме за мехатронику, која је пристизала у неколико етапа, а са поносом истичемо да је наша школа једна од малобројних у Србији која се активно бави индустријском роботиком, и ради на Allen Bradley PLC контролерима, серво системима и HMI touch панелима. Што се ЦНЦ машина тиче, први кораци у овом смислу учињени су још 2007 године – школа је испрва поседовала стругове и глодали које су преправљање да буду ЦНЦ, али је такође и набавила две савремене ЦНЦ машине – струг и глодалицу, на којима наши ученици активно раде. Такође смо набавили и 3Д штампаче и ЦНЦ ласер, што даје додатни квалитет настави у школи. Наш фонд ИТ опреме је импозантан – сваки ИТ кабинет ооремљен је довољним бројем рачунара за сваког ђака, а на часовима наши сјајни ИТ инжењери преносе знања о најновојим рачунарским технологијама. Све ово праћено је сјајним радом у подручју рада саобраћаја, који је већ годинама традиционално у врху интереовања приликом уписа основаца.
Све ово су биле етапе у развоју наше институције, и свака од њих имала је огромну важност у нашем раду. Међутим, оно што се ових дана дешава у Техничкој школи, ипак, заслужује посебну пажњу и осврт. Наиме, са поносом истичемо да је Техничка школа ових дана почела активно да ради на имплементацији делова програма базираним на вештачкој интелигенцији у свакодневном раду.
Наиме, већ смо известили раније да је школа добила изузтено вредну донацију од стране фондације „Ана и Владе Дивац“ и NCR фондације, коју смо искористили за набавку савремене опреме, која ће се користити у новом Мејкерс Лабу чије отварање нас чека у току маја месеца. На наше велико задовољство, том приликом добили смо и ауто – роботе, чији је рад базиран на вештачкој интелигенцији.
На снимку који је приложен у објави, видимо наш интелигентни аутић, који је путем AI алата истрениран да вози по стази.
Многи ће се с правом запитати – зашто је сад ово велика вест, јер је и раније било аутића који су посредством сензора и контролера могли да се испрограмирају да следе одговарајућу путању.
Ово је свакако тачно, али је поента у томе што на нашим интелигентним аутићима, сензора нема. Једино што овде постоји је камера, која „гледа“ шта се дешава, и паметан Firmware који омогућава да се аутић истренира (најбуквалније), и да након одређеног броја покушаја, почне да опонаша управљање корисника, и да тако „научи“ како треба да се понаша на стази.
Према речима нашег колеге Бобана Благојевића, који је овај огромни и важан посао преузео на себе, величина тренинг слика са камере робота је око 30 мегабајта, а сам истренирани модел око 3 мегабајта. Процес тренирања робота трајао је отприлике сат времена. Тип ауто робота је PiRacer, AI Racing Robot – аутономни тркачки аутомобил, а базиран је на Raspberry Pi 4 контролеру.
У годинама које следе, очекујемо да ће вештачка интелигенција променити свет, и са поносом истичемо да је наша школа овим путем отпочела овај важан посао имплементације AI исхода знања у редован наставни процес. Имамо пуно планова на овом пољу, али сматрамо да овај тренутак у историји школе мора остати на овакав начин забележен, јер је, без лажне скромности – револуционаран, једини овог типа међу институцијама средњег образовања у нашем региону, и самим тим пионирски.
Желимо да честитамо професору Бобану Благојевићу за овај феноменални посао, али и Бојану Ћирићу на асистенцији, и Сањи Ранчић, за учествовање у раду на пројектној пријави посредством које смо до ове опреме и дошли. Будућим ученицима наше школе са правом поручујемо да је Техничка школа прави избор за све које ова тема интересује, а још једном, оваквих садржаја ће са наше стране у будућности бити још више.
Видео можете погледати на нашој ФБ страници
https://www.facebook.com/tspirot/videos/1150642059266812