chatapp

Maturski rad: Džunić Predrag, IV-4 „Chat App“

Maturant: Džunić Predrag, IV-4, Elektrotehničar računara

Predmet: Programiranje
Tema: „Chat App“

 

Razvojno okruzenje koje je korisceno u izdradi ove apikacije se naziva “Microsoft Visual Studio 2013 Expres Edition”. To je alat firme Microsoft koji sluzi za pisanje tj. Kreiranje programa u jeziku C#. C#, objektno orjentisani jezik, je jedan od najzastupljenijih u svetu upravo zbog tog objektnog modela tj. Odgovara realnom svetu koji nas okruzuje.
Npr. Jedan automobile je Celina koja se sastji Iz mnogo podcelina tj. Delova kao sto su motor, kocioni sistem, sasija Itd. S tim da je za vecinu nas bitno da automobil izvrsava svoju osnovnu funkciju, a to je prevoz od tacke A do tace B. C# se ugleda na stvarni svet koristeci takozvane klase I objekte gde klase predstavaljju npr. Automobil kao koncept ili zamisao,a objekti predstavljaju neki konkretan automobile kao takav. 

Ova aplikacija namenjena je za komunukaciju izmedju 2 osobe,sa 2 radunara. Na pocetku,kao I kod svakog progama za komunikaciju morate napraviti nalog,registrovati se. Registracijom se otkljucavaju polje za pisanje poruke I dugme za slanje iste. Potom morate uneti IP adresu sa racunara osobe sa kojom zelite da komunicirate tj. Dopisujete se. Ispod toga nalazi se polje za port u koji se unosi odredjeni zeljeni port. Npr(Client1. IP = 192.168.1.1 Port: 100, Client2, IP = 192.168.1.2 Port: 101). Pored toga nalazi se dugne “Connect” koje kada se klikne ostvaruje vezu izmedju ta dva racunara I povezuje ih da bi mogle da se salju poruke. Aplikacija je napravaljena tako da sama cita IP adresu racunara tako da o tome ne morate voditi racuna.

chatapp